En hyggelig blogg -
Hjem Add Om meg Kontakt

5

Jepp, nå har hysterien lagt seg, og jeg har lest enda mer om det å være veganer. Det er ikke helt det samme å være veganer, og det å spise plantebasert mat. Mange veganere er det som flere vil kalle ekstreme, og rører ingen animalske produkter, ikke bare i mat, men sånn som i tannkrem, sminke, og ikke klesplagg som inneholder ull. Med andre ord er de også veldig opptatt av dyrevelferd. Prosjektet vårt skulle vise hvordan plantebasert MAT kunne påvirke kroppen, så om vi får i oss D-vit fra saueull i multivitaminen, så skal ikke dette ha noe som helst effekt for kostholdet. Jeg kontaktet norsk vegansamfunn for å prøve å få svar fra en ernæringsfysiolog, men de hadde visst full mailboks, og jeg fikk derfor svar fra et annet medlem som svarer følgende:

Uten å ha ernæringsfaglig kompetanse kan jeg imidlertid si følgende: Ingen av våre ernæringsfysiologer mener at vegansk kost nødvendigvis er veien til perfekt helse, men at vegansk kost er sunt og forsvarlig forutsatt at man setter seg inn i vegansk ernæring og tar de nødvendige tilskudd. Det er også mulig å spise både sunt og mindre sunt som veganer. I den grad vegansk kost skulle være sunnere enn annet kosthold, er det ingen grunn til å tro at det å få i seg ett og annet animalsk produkt spiller noen rolle for helsen. Jeg understreker at jeg ikke er noen ernæringsekspert og at dette ikke er noen offisiell vurdering fra Norsk vegansamfunn, men min personlige vurdering. 
 
Synes egentlig det var et ganske bra svar :-)
 
Og ja, jeg har jo funnet ut at det å spise SUNN plantebasert mat ikke nødvendigvis er veldig enkelt. Det er like enkelt å ty til raske løsninger som f.eks pommes frites og hamburger, som ble på menyen i går. Denne gangen hadde vi funnet helt veganske burgere (og ikke vegetariske som fra dag 1), og disse var enda bedre. Espen lurte en stund på om han hadde tatt feil og slengt på en karbonade i stedet (som guttene fikk til middag). Som dressing så moser jeg avokado og har i salt og pepper og bruker en god dæsj sukkerfri ketchup. nomnom
 
 
Det er også mye digg som er vegansk; popcorn, chips, nonstop, oboy, kokesjokolade = alle mine favoritter. Så jeg kunne levd lenge på vegansk "mat", men det hadde neppe vært veldig sunt..
 
På mandag hadde vi en travel ettermiddag, så det ble soyapølser i lompe til middag.
På tirsdag lagde vi Spagettipotti, som vi pleier å ha hver mandag, vi bare bytta ut kjøttdeigen med vegansk farse, og ungene sa ikke et ord. Så der har vi i det minste et vegetarmåltid i uken uten problemer.
 
I dag og i morgen blir det bursdagsselskap, så nå kommer det små utfordringer, men de skal vi ta på strak arm (tror vi).. Følg med!
 
 • 0

  Nå var vi ganske fornøyde, vi har klart oss en uke på plantebasert kost, en ganske krevende omveltning i det daglige, men som egentlig har gått overraskende greit. Trodde vi i det minste.....

  For det viser seg jo, etter at jeg fikk spørsmål om den multivitaminen vi tok egentlig var vegansk, at denne inneholder vitamin D fra SAUEULL! Er det mulig? Det burde vel gå an å oppdrive vitamin D andre steder... Så da søkte jeg litt videre og fant ut at Soft flora, uten melk, som på innholdslisten ikke ser ut som inneholder noen animalske produkter, også har vitD fra saueull. Da ble det plutselig litt vanskeligere, for da føler jeg nesten at hele uken har vært bortkasta.

  Forskning viser at for at plantebasert kosthold skal ha den ønskede helsemessige virkningen, så må man spise 100% plantebasert, og ikke 98%... Har spurt en ernæringsfysiolog som er ekspert på dette, så får vi se om vi får noe fornuftig svar på om den første uken er "ødelagt".

  Til og med TANNKREMEN inneholder animalske produkter. Den inneholden nemlig glycerin som ofte kommer fra dyrefett! Visste du at du pusser tennene med grisefett før du legger deg?

  Visst du også at røde matprodukter (danske rødpølser), snop og sminke ofte inneholder karmin, eller tilsetningsstoffet E120 - som faktisk stammer fra knuste biller og gelatin, som lages av oppkokte dyreknokler og sener... Veldig appetittelig...

  Nå har jeg slutta å google, haha.. Så får vi se om vi får noe fornuftlig svar på om denne lite opplyste mattabben har kostet oss en uke. Så får vi gå på sunkost å kjøpe margarin u dag, uten saueull..
   

 • 0

  Helgen har egentlig gått ganske knirkefritt når det kommer til mat, og jeg føler nesten at vi aldri har spist noe annet (nesten...)

  På fredager har vi nesten alltid taco, så det hadde vi også denne helgen. Vi erstattet kjøttdeigen med vegans farse og bønner. Siden noe av maten denne uken har vært litt tamt var jeg ganske raus med chilli og spiskummin, så det ble en sterk taco. Jeg savnet rømme da, har funnet ut at det finnes veganske alternativer, men hadde ikke handlet inn.

   

  Ellers har vi hatt en aktiv helg. På lørdagen var det opp tidlig, og gutten og jeg for til byen for å stå på bruktmarked på torget. Eivind ble med mormor, men Karsten ville være med å selge. Det ble veldig dårlig salg, og med Karsten sin handling samt parkeringsutgifter gikk vi solid i minus. Resten av rotet får vi levere til frelsesarmeens loppemarked neste uke. Pga dårlig planlegging ble det banener og cola zero til lunsj, mens Karsten hadde bolle og juice. Etterpå for vi til Vikeså for å besøke noen venner, og vi ble værende hele ettermiddagen. Guttene fikk servert grøt. Jeg hadde store planer om å ha med medbrakt grøt, men det glemte jeg, så det ble skive med syltetøy og banan. Til kvelds ble det rester fra tacoen, mens guttene fikk havrelapper.

  Søndag var det også fint vær, og Espen saget av taket, så der var det full fres med å gjøre klart til å få det tett over påbygget. Guttene og jeg fikk besøk, så det ble mye utelek i det gode været. Til middag ble det falafel i pitabrød, med ketchup og sweet chilli saus som dressing, og det ble kjempegodt.

  Til kvelds turte vi endelig å prøve den skiva osten som Espen hadde kjøpt tidligere - og den var overraskende god. Smakte gulost. Så ble det oboy med havremelk ved siden. Plantemelk er mye mer "vannete" enn vanlig kumelk, så oboyen vil ikke helt blande seg, og det smaker absolutt ikke det samme, så må nok tilbake til å kjøpe soya-sjokolademelk, den er bedre.. (bittelitt avhengig av sjokolademelk..)

 • 0

  Dag 4 av prosjektet vårt.

  Det blir stort sett brød til frokost. Enten med syltetøy, banan eller avokado. Espen har kjøpt "ost", men den er det ingen som tør prøve ennå.. Nøttepålegget ble tørt og litt smakløst etter noen dager i kjøleskapet, så er redd det går i søpla. Men skal prøve en ny oppskrift fra Pappahjerte, som bruker kokosmelk istedet for vann, og som også tilsetter litt vaniljeessens. Jeg tok heller ikke av skallet på hasselnøttene, og mistenker at det også har gjort at det ble litt tørrere, og litt mye hassenøttsmak...

  Til lunsj har det gått mye i salat og middagsresten fra gårsdagen. Jeg knuser et knekkebrød og har i salaten, både for å få litt krønsj, og for å få litt ekstra fiber.

  Dagens middag var polarbrødpizza! Det pleier vi å ha en gang innimellom, og Karsten liker å bygge sin egen pizza. Selv om han bare blir mer og mer kresen, og nå skulle han ikke ha pizzasaus heller (det ble torosaus i dag...), Kun kjøttdeig og ost. Han tok til og med "kresen" en level opp i dag. Han har alltid likt å ha piffi på pizzaen. Men i dag så han at det var bilde av paprika og hvitløk på den, "Å d lige jo ikkje meg mamma". Så da skulle han ikke ha den pizzaen han akkurat hadde hatt pizza på... Kjøttdeigen  var vegansk farse som jeg fant i frysedisken på coop. Den var veldig god på smak og hadde den riktige "kjøttdeig"konsistensen. Så den skal også brukes i fredagstacoen! Eivind fikk også pizzasaus, tomat og champignon på pizzaen slik som oss voksne. I tillegg moste jeg en avokado og hadde litt krydder i som ble brukt som pizzadressing. Eivind elsker avokado, og hadde slukt en kvart før jeg rakk å mose den.. Som ost hadde vi kjøpt "mozzerella style" revet ost. Ble litt skuffet over at den ikke smeltet slik som vanlig ost, men smaken var god.

   

   

  Etter at guttene var i seng begynte jeg på falaflene. Hadde en  plan om å gjøre det på tirsdag, så kikertene ble lagt i bløt mandags kveld. De skulle ligge i bløt i minst 8 timer. Nå hadde de ligget i vann i 78 timer, og var i det minste helt klare, hehe... Brukte oppskriften fra Vegetarbloggen og deigen skulle bli enkel å jobbe med. Kan ikke akkurat påstå det... Men jeg har en gammel, mini foodprosessor som vi fikk til jul i 2006 som var kjøpt på Lidl, så fikk ikke kvernet kikertene skikkelig, og heller ikke blandt i alle ingrediensene skikkelig. Så nå ønsker jeg meg ny foodprosessor til kenwooden til jul :-)

  Etter at deigen hadde fått stå to timer i kjøleskapet, var det til for å steke, og de falt litt fra hverandre, men ble veldig gode. Passelig med krydder, chili, spisskumin, hvitløk og persielle. De skulle også hatt koriander, men det var ikke å oppdrive hos rema, og jeg gadd ikke å kjøre til ny butikk da det ikke er favoritturten min.. Så nå har vi falafel i kjøleskapet som kan brukes til både lunsj og middag. Tenkte å servere i pitabrød, kanskje Karsten også smaker de hvis han ikke ser alle prikkene...

 • 0

  Dag 3 i dag, og føler egentlig vi har holdt på med prosjektet i en evighet allerede. Ikke fordi jeg er lei, men fordi vi får mange spørsmål og det er tema hele tiden hos alle vi treffer. Kanskje ikke så rart da flere tenker at det er litt ekstremt.

  I dag laget jeg meksikansk risgryte til middag. Siden jeg var hjemme med Eivind i dag laget jeg det klart mens han sov slik at det kun var å varme det opp når vi skulle ha middag. Synes det ble litt mye gryterett, så inviterte svigermor på middag hall 4. Hall 3 ringer Espens lillebror og reserverer plass ved dagens middagsbord. Så da kokte vi litt ekstra ris på siden og kutta opp litt ekstra salat. Gryteretten ble litt tam på smaken, til tross for chili og spisskumin, så måtte krydre litt ekstra etterpå.

  Siden vi fikk middagsgjester hadde jeg lovet Karsten at vi skulle ha is(pinne) til dessert. Jeg visste at vi hadde den gode mangosorbeten som vi kjøpte hos isbilen, og regna med at den stort sett inneholdt frukt og vann. Men den var faktisk tilsatt melkeproteiner, så da ble den utelukket. Så da ble der sun lolly med colasmak. Svigermor måtte påpeke at mangosorbeten var ekstra god :-)

  I kveld har vi vært i foreningen hos Siri på Vikeså. Hun var godt forberedt for prosjektet mitt, og siden det ikke var utfordrende nok å lage ting glutenfritt og laktosefritt skulle det nå også være vegansk. Vi fikk servert pastasalat med foccacia, og de andre fikk dressing og kjøtt ved siden av.

  Til dessert var det oppskåren frukt og sorbetis (uten melk). De andre fikk også brownies, noe som fristet bittelittegrann hos denne sjokoholikeren 😂

  Så dette ble en god dag, og bekrefter bare at det ikke er så fryktelig vanskelig å spise plantebasert.

  #mat #prosjekt #vegan #vegetar #plantebasert #middagsgjester #forening #familie

 • 0

  Tirsdag ble det one pot pasta på menyen, enkelt og veldig godt. Alt i en gryte, kok og ferdig! Med pasta, tomat, løk, linser og krydder. Hadde litt brød på siden. Guttene fikk pasta og pølser :-)

  Det ble også en god rest så det blir lunsj i morgen. På kvelden la jeg kikerter i bløt, skal prøve å lage opp litt falafel som vi kan ha til lunsj og middag.

 • 4

  Den første dagen har gått veldig bra!

  Helt til vi bomma litt på middagen. Jeg var nemlig helt sikker på at jeg hadde kjøpt frosne, veganske hamburgere. Det viste seg at disse kun var vegetar og derfor inneholdt litt ost. Men de var uansett kjempegode. Hadde salat, pommes frites og idun ketchup på siden. Ikke den sunneste middagen akkurat, men vi ble vertfall gode og mette. Burgerne var veldig godt krydra, så de små fikk vanlige karbonader :-)

  Frokosten besto at skiver med melkefri smør og avokado, og til lunsj hadde vi en enkel salat med avokado, agurk, tomat, salatbønner, eple og paprika ved siden av knekkebrød. Var mett av middagen hele ettermiddagen, så ble visst ikke kveldsmat i dag.

  Jeg har også fått lagt hjemmelaga nugatti i dag, av hasselnøtter, dadler og kakao. Må innrømme at å kalle det nugatti er å dra det litt langt, men en nøttepålegg er det helt klart, for det smaker mye hasselnøtt. Men det var godt, og blir sikkert enda bedre i kjøleskapet i natt, så kan ha det til frokosten :-) Oppskriften er fra mynths.no

  Og så har vi fått rydda i vaskekjelleren, så vil nesten påstå at vi hadde litt energi til overs i dag! (og Espen hadde borra i betongveggen, og hadde revet ned alt i hylla på gulvet, så vi måtte rydde...)

  Svigermor var litt bekymra for at vi ikke skulle få i oss nok næring, og har beordret oss til å ta kosttilskudd og omega-3. Det har allerede vært planlagt, og multivitaminen Daily fra Forever Living sikrer at vi får 100% av dagsbehovet for samtlige vitaminer, inkl B12,og flere mineraler som jod og jern. Omega-3 får vi se om de har på den lokale helsekosten i morgen, siden vi må ha en sort som kommer fra algene, og ikke fiskefett :-)

  #prosjekt #mat #helse #plantebasert #vegan #nugatti #hamburger #energi #rydding #familietid

 • 3

  Da nærmer vi oss klar for å starte på prosjektet i morgen tidlig. Jeg har begynt å rydde kjøleskapet og hatt "mitt siste måltid" med favorittpåleggene, kalkun med majones og ost med smør. I morgen blir det nok avokado på skiva siden vi ikke har fått handlet inn så veldig mye eller laget noe spennende på forhånd.

  Jeg har vært ute med guttene og plukket litt av alt det gode som finnes i hagen om dagen. Stikkelsbær, rips og blåbær. Har gjort en avtale med 4 åringen at for hver grønnsak han smaker på denne uken skal han få en bit (vegansk) sjokolade. Så nå spørs det, haha..

   

  Foreløpig er middagsplanen for uke 1 slik:

  Mandag: Veganburger (fra frysedisken på Spar..)

  Tirsdag: One Pot Pasta

  Onsdag: Meksikans risgryte

  Torsdag: Minipizza med tomat og "ost"

  Fredag: Bønnetaco

   

   

  #familieprosjekt #plantebasert #vegan #høst #bær #mat #ukesmeny #helse

 • 0

  Nå har vi (jeg) så smått begynt å planlegge måltidsplanen for de to ukene. Jeg har bladd gjennom blogger og vegansamfunner for å finne inspirasjon og tips. Det kommer ikke til å bli et problem med verken frokost eller lunsj. Brødskiver med syltetøy eller avokado, pannekaker, variasjoner av grøt, smoothie, fruktsalater, salater osv. Middag blir derimot den største utfordringen, ikke bare fordi vi skal droppe alt kjøtt og animalske produkter, men fordi 4åringen hater grønnsaker og det meste av frukt og bær. Han spiser noe frukt, men absolutt ingen grønnsaker. Vi har kamuflert en del i middag, men dette blir nok mye mer synlig når han ikke får pølser, kjøttdeig, fiskekaker og snitzel på tallerken. Noen gode tips der ute? Vi er forberedt på at vi kanskje må avvike prosjektet noe når det gjelder han. Han minste derimot, elsker alt frukt og grønt, smoothier er det beste han vet, og han velger lett erter og mais over pølser :-)

   

   

  #plantebasert #prosjekt #familie #smoothie #fruktoggrønt #vegan

   

   

   

 • Kethlin Hyggen

  Jeg heter Kethlin, er 29 år og bor på Helleland sammen med mannen min Espen og mine to gutter på (snart) 4 og 1 år. Vi i familien skal ha et lite prosjekt der vi tester ut et plantebasert kosthold for en periode, og samtidig og videre prøver å lage mer mat fra bunnen av. På bloggen håper jeg å dele litt inspirasjon, og litt latter og tårer...

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

     
  Design og koding: Ina Anjuta