En hyggelig blogg -
Hjem Add Om meg Kontakt

0

Dag 4 av prosjektet vrt.

Det blir stort sett brd til frokost. Enten med syltety, banan eller avokado. Espen har kjpt "ost", men den er det ingen som tr prve enn.. Ntteplegget ble trt og litt smaklst etter noen dager i kjleskapet, s er redd det gr i spla. Men skal prve en ny oppskrift fra Pappahjerte, som bruker kokosmelk istedet for vann, og som ogs tilsetter litt vaniljeessens. Jeg tok heller ikke av skallet p hasselnttene, og mistenker at det ogs har gjort at det ble litt trrere, og litt mye hassenttsmak...

Til lunsj har det gtt mye i salat og middagsresten fra grsdagen. Jeg knuser et knekkebrd og har i salaten, bde for f litt krnsj, og for f litt ekstra fiber.

Dagens middag var polarbrdpizza! Det pleier vi ha en gang innimellom, og Karsten liker bygge sin egen pizza. Selv om han bare blir mer og mer kresen, og n skulle han ikke ha pizzasaus heller (det ble torosaus i dag...), Kun kjttdeig og ost. Han tok til og med "kresen" en level opp i dag. Han har alltid likt ha piffi p pizzaen. Men i dag s han at det var bilde av paprika og hvitlk p den, " d lige jo ikkje meg mamma". S da skulle han ikke ha den pizzaen han akkurat hadde hatt pizza p... Kjttdeigen  var vegansk farse som jeg fant i frysedisken p coop. Den var veldig god p smak og hadde den riktige "kjttdeig"konsistensen. S den skal ogs brukes i fredagstacoen! Eivind fikk ogs pizzasaus, tomat og champignon p pizzaen slik som oss voksne. I tillegg moste jeg en avokado og hadde litt krydder i som ble brukt som pizzadressing. Eivind elsker avokado, og hadde slukt en kvart fr jeg rakk mose den.. Som ost hadde vi kjpt "mozzerella style" revet ost. Ble litt skuffet over at den ikke smeltet slik som vanlig ost, men smaken var god.

 

 

Etter at guttene var i seng begynte jeg p falaflene. Hadde en  plan om gjre det p tirsdag, s kikertene ble lagt i blt mandags kveld. De skulle ligge i blt i minst 8 timer. N hadde de ligget i vann i 78 timer, og var i det minste helt klare, hehe... Brukte oppskriften fra Vegetarbloggen og deigen skulle bli enkel jobbe med. Kan ikke akkurat pst det... Men jeg har en gammel, mini foodprosessor som vi fikk til jul i 2006 som var kjpt p Lidl, s fikk ikke kvernet kikertene skikkelig, og heller ikke blandt i alle ingrediensene skikkelig. S n nsker jeg meg ny foodprosessor til kenwooden til jul :-)

Etter at deigen hadde ftt st to timer i kjleskapet, var det til for steke, og de falt litt fra hverandre, men ble veldig gode. Passelig med krydder, chili, spisskumin, hvitlk og persielle. De skulle ogs hatt koriander, men det var ikke oppdrive hos rema, og jeg gadd ikke kjre til ny butikk da det ikke er favoritturten min.. S n har vi falafel i kjleskapet som kan brukes til bde lunsj og middag. Tenkte servere i pitabrd, kanskje Karsten ogs smaker de hvis han ikke ser alle prikkene...

  • 0

    Dag 3 i dag, og fler egentlig vi har holdt p med prosjektet i en evighet allerede. Ikke fordi jeg er lei, men fordi vi fr mange sprsml og det er tema hele tiden hos alle vi treffer. Kanskje ikke s rart da flere tenker at det er litt ekstremt.

    I dag laget jeg meksikansk risgryte til middag. Siden jeg var hjemme med Eivind i dag laget jeg det klart mens han sov slik at det kun var varme det opp nr vi skulle ha middag. Synes det ble litt mye gryterett, s inviterte svigermor p middag hall 4. Hall 3 ringer Espens lillebror og reserverer plass ved dagens middagsbord. S da kokte vi litt ekstra ris p siden og kutta opp litt ekstra salat. Gryteretten ble litt tam p smaken, til tross for chili og spisskumin, s mtte krydre litt ekstra etterp.

    Siden vi fikk middagsgjester hadde jeg lovet Karsten at vi skulle ha is(pinne) til dessert. Jeg visste at vi hadde den gode mangosorbeten som vi kjpte hos isbilen, og regna med at den stort sett inneholdt frukt og vann. Men den var faktisk tilsatt melkeproteiner, s da ble den utelukket. S da ble der sun lolly med colasmak. Svigermor mtte ppeke at mangosorbeten var ekstra god :-)

    I kveld har vi vrt i foreningen hos Siri p Vikes. Hun var godt forberedt for prosjektet mitt, og siden det ikke var utfordrende nok lage ting glutenfritt og laktosefritt skulle det n ogs vre vegansk. Vi fikk servert pastasalat med foccacia, og de andre fikk dressing og kjtt ved siden av.

    Til dessert var det oppskren frukt og sorbetis (uten melk). De andre fikk ogs brownies, noe som fristet bittelittegrann hos denne sjokoholikeren 😂

    S dette ble en god dag, og bekrefter bare at det ikke er s fryktelig vanskelig spise plantebasert.

    #mat #prosjekt #vegan #vegetar #plantebasert #middagsgjester #forening #familie

  • 0

    Tirsdag ble det one pot pasta p menyen, enkelt og veldig godt. Alt i en gryte, kok og ferdig! Med pasta, tomat, lk, linser og krydder. Hadde litt brd p siden. Guttene fikk pasta og plser :-)

    Det ble ogs en god rest s det blir lunsj i morgen. P kvelden la jeg kikerter i blt, skal prve lage opp litt falafel som vi kan ha til lunsj og middag.

  • 4

    Den frste dagen har gtt veldig bra!

    Helt til vi bomma litt p middagen. Jeg var nemlig helt sikker p at jeg hadde kjpt frosne, veganske hamburgere. Det viste seg at disse kun var vegetar og derfor inneholdt litt ost. Men de var uansett kjempegode. Hadde salat, pommes frites og idun ketchup p siden. Ikke den sunneste middagen akkurat, men vi ble vertfall gode og mette. Burgerne var veldig godt krydra, s de sm fikk vanlige karbonader :-)

    Frokosten besto at skiver med melkefri smr og avokado, og til lunsj hadde vi en enkel salat med avokado, agurk, tomat, salatbnner, eple og paprika ved siden av knekkebrd. Var mett av middagen hele ettermiddagen, s ble visst ikke kveldsmat i dag.

    Jeg har ogs ftt lagt hjemmelaga nugatti i dag, av hasselntter, dadler og kakao. M innrmme at kalle det nugatti er dra det litt langt, men en ntteplegg er det helt klart, for det smaker mye hasselntt. Men det var godt, og blir sikkert enda bedre i kjleskapet i natt, s kan ha det til frokosten :-) Oppskriften er fra mynths.no

    Og s har vi ftt rydda i vaskekjelleren, s vil nesten pst at vi hadde litt energi til overs i dag! (og Espen hadde borra i betongveggen, og hadde revet ned alt i hylla p gulvet, s vi mtte rydde...)

    Svigermor var litt bekymra for at vi ikke skulle f i oss nok nring, og har beordret oss til ta kosttilskudd og omega-3. Det har allerede vrt planlagt, og multivitaminen Daily fra Forever Living sikrer at vi fr 100% av dagsbehovet for samtlige vitaminer, inkl B12,og flere mineraler som jod og jern. Omega-3 fr vi se om de har p den lokale helsekosten i morgen, siden vi m ha en sort som kommer fra algene, og ikke fiskefett :-)

    #prosjekt #mat #helse #plantebasert #vegan #nugatti #hamburger #energi #rydding #familietid

  • 3

    Da nrmer vi oss klar for starte p prosjektet i morgen tidlig. Jeg har begynt rydde kjleskapet og hatt "mitt siste mltid" med favorittpleggene, kalkun med majones og ost med smr. I morgen blir det nok avokado p skiva siden vi ikke har ftt handlet inn s veldig mye eller laget noe spennende p forhnd.

    Jeg har vrt ute med guttene og plukket litt av alt det gode som finnes i hagen om dagen. Stikkelsbr, rips og blbr. Har gjort en avtale med 4 ringen at for hver grnnsak han smaker p denne uken skal han f en bit (vegansk) sjokolade. S n sprs det, haha..

     

    Forelpig er middagsplanen for uke 1 slik:

    Mandag: Veganburger (fra frysedisken p Spar..)

    Tirsdag: One Pot Pasta

    Onsdag: Meksikans risgryte

    Torsdag: Minipizza med tomat og "ost"

    Fredag: Bnnetaco

     

     

    #familieprosjekt #plantebasert #vegan #hst #br #mat #ukesmeny #helse

  • 0

    N har vi (jeg) s smtt begynt planlegge mltidsplanen for de to ukene. Jeg har bladd gjennom blogger og vegansamfunner for finne inspirasjon og tips. Det kommer ikke til bli et problem med verken frokost eller lunsj. Brdskiver med syltety eller avokado, pannekaker, variasjoner av grt, smoothie, fruktsalater, salater osv. Middag blir derimot den strste utfordringen, ikke bare fordi vi skal droppe alt kjtt og animalske produkter, men fordi 4ringen hater grnnsaker og det meste av frukt og br. Han spiser noe frukt, men absolutt ingen grnnsaker. Vi har kamuflert en del i middag, men dette blir nok mye mer synlig nr han ikke fr plser, kjttdeig, fiskekaker og snitzel p tallerken. Noen gode tips der ute? Vi er forberedt p at vi kanskje m avvike prosjektet noe nr det gjelder han. Han minste derimot, elsker alt frukt og grnt, smoothier er det beste han vet, og han velger lett erter og mais over plser :-)

     

     

    #plantebasert #prosjekt #familie #smoothie #fruktoggrnt #vegan

     

     

     

  • 3

    Vi har blitt inspirert!

    Noen sier vi er blitt bittelitt hjernevasket 😂 Vi (Espen) har sett dokumentarer p Netflix. Frst Cowspiracy og fr ferien s vi What the Health, som begge viser sammenhengen mellom kosthold og sykdom. Og som begge konkluderer med at det beste for helsen er holde seg til et plantebasert kosthold. Vi har tidligere diskutert ha en vegetardag hjemme i uken, men det blir aldri noe av, da vi begge (alle 4) er glad i kjtt og animalske  produkter. Vi har diskutert dokumentarene med venner og familie, og noen er veldig spente p prosjektet og ville flge dette - s da lager jeg en blogg!

    Som et resultat at se disse fascinerende dokumentarene har vi derfor bestemt prve et rent plantebasert kosthold i minst 2 uker, for se om det kan ha en positiv effekt p helsa. N feiler ikke vi all verdens, men jeg har en del plager med magen som flge av irritabel tarm, og hper dette kan gi en positiv effekt. Det skal jo ogs ha en god forebyggende effekt, og med mye sykdom i familien s er det aldri feil forebygge.. S da skal vi prve holde oss til et helt plantebasert kosthold. Dvs ingen kjtt, fisk, fugl, egg, melk, eller noen som helst annet som kommer fra dyr. Les mer om plantebasert kosthold p hepla.no.

    Hva er egentlig igjen da tenker du kanskje som oss? Skal vi spise salat i to uker? Og hvordan skal vi f i oss nok vitaminer, sunt fett og proteiner? Vi m blandt annet ta tilskudd for B12, jod og fettsyrer (kan ikke ta tran..) Vi har mtte Google en del, og vi m nok Google litt til fr vi finner vi lager en ukeplan for mltidene - so stay tuned! 

    Planen er starte mandag etter ferien, om nesten to uker! 

     

    #helse #prosjekt #plantebasert #veganer

  • Kethlin Hyggen

    Jeg heter Kethlin, er 29 r og bor p Helleland sammen med mannen min Espen og mine to gutter p (snart) 4 og 1 r. Vi i familien skal ha et lite prosjekt der vi tester ut et plantebasert kosthold for en periode, og samtidig og videre prver lage mer mat fra bunnen av. P bloggen hper jeg dele litt inspirasjon, og litt latter og trer...

    Kategorier

    Arkiv

    Siste innlegg

    Design og koding: Ina Anjuta